همانطور که پیشتر اسرائیل در حملات خود به جهان عرب از سلاح های ممنوعه استفاده می‌‌کرد، این بار رژیم آل سعود این روش را در پیش گرفته است، حال باید دید در الگوی یمن راهکارهای مجازات عاملان این جنایت بین المللی چیست؟

به گزارش مشرق، پایگاه خبری شبکه المنار، مدت زمان زیادی است که سلاح‌ های ممنوعه در حملات هوایی رژیم صهیونیستی در فلسطین اشغالی و لبنان و دیگر کشورهای عربی مورد استفاده قرار می‌‌گیرد، اما هیچ‌ کس در دنیا نسبت به این اقدامات واکنشی از خود نشان نداده است. این در حالی است که ظلم جنایت همچنان در فلسطین ادامه دارد و جامعه جهانی همچنان بدون احساس مسئولیت اخلاقی و حقوقی از صهیونیست‌‌های اشغالگر حمایت می‌کند.

امروز نیز در یمن مانند فلسطین مردم این کشور بدون تبعیض دینی یا اعتقادی یا رویکردهای سیاسی هدف حملات وحشیانه و موشک باران قرار می‌ گیرند، سلاح‌ هایی که بر ضد این ملت استفاده می ‌شود، حتی اگر در ابعاد بین ‌المللی ممنوع نباشد، سلاح های عجیب و گاهاً جدید هستند، تا جایی که این تصور به‌ وجود آمده است که گویا تجاوز آمریکایی سعودی به یمن می ‌خواهد از عرصه این کشور برای آزمایش انواع جدیدی از سلاح‌ های کشنده با ویرانگری و تخریب بالا و از بین بردن حداکثری نیروی انسانی در سریع ‌ترین زمان و شنیع ‌ترین حالت ممکن استفاده کند.

تصاویر حملات وحشیانه منتشر شده از یمن هیچ واکنشی از سوی تصمیم‌ سازان جهانی و یا حتی افکار عمومی عربی و اسلامی یا بین‌ المللی را به دنبال نداشته است. با وجود اینکه ملت یمن تاکنون به این تجاوزها واکنش نشان نداده، اما حملات عربستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس با حمایت آمریکا و غرب به یمن ادامه پیدا می‌‌کند. بسیاری از سازمان‌ های حقوق بشر و سازمان ملل متحد و بیمارستان‌ های میدانی آمارهای زیادی در این رابطه ارائه کرده اند، همان  ‌طور که بسیاری از سازمان ‌های حقوقی و انسانی یمن خواستار انجام تحقیقات بین ‌المللی بی ‌طرف برای شناخت ماهیت محتوای موشک‌ های فرود آمده در مناطق متعدد یمن از جمله صنعا پایتخت این کشور شده اند، موشک هایی که منجر به کشتار و زخمی شدن ده‌ها غیرنظامی از طریق انتشار گازهای سمی در مناطق مسکونی شده است. 

در همین رابطه سازمان دیده‌ بان حقوق بشر در بیانیه‌ ای که آوریل گذشته آن را منتشر کرد ابراز داشت: دلایل معتبری وجود دارد که نشان می ‌دهد ائتلاف به رهبری عربستان سعودی از مهمات ممنوعه و خوشه ای ساخت ایالات متحده آمریکا در حملات خود به یمن استفاده کرده است. این بیانیه می‌افزاید که چنین موشک‌ هایی زندگی عامه مردم را به خطر می ‌اندازد. به نوشته این بیانیه عربستان و آمریکا معیارهای بین‌ المللی در ممنوعیت استفاده از سلاح‌ های خوشه ای را نادیده ‌گرفته‌اند.

حال باید دید کسی در دنیا پیدا می‌ شود که از این مسایل سوال کند ؟ واکنش یمنی ها در واکنش به حملات عربستان سعودی چگونه خواهد بود؟ آیا خواهیم دید که دنیا برای توقف این جنایت‌ ها در صورت تکرار آن واکنش نشان دهد؟ این در حالی است که دنیا جز زبان زور زبانی متوجه نیست و جز زندگی اسرائیلی‌ ها و شاید هم زندگی آل سعود به چیز دیگری فکر نمی‌کند. در این شرایط باید دید واکنش ملت یمن به این حملات چیست؟

ما تنها از جنایت هایی که در یمن صورت گرفته شامل جنایت ‌های جنگی یا ضد انسانی یا تجاوز به تمامیت ارضی یمن و حتی کشتار جمعی مردم صحبت نمی‌ کنیم، بلکه صحبت از کودکانی است که با سلاح‌ های جدید کشته می ‌شوند. برای مقایسه تنها این سوال را مطرح می ‌کنیم که اگر این تسلیحات برای کشتار حیوانات مورد استفاده قرار گیرد آیا افکار عمومی غرب و اروپا و آمریکا در راستای مهربانی با حیوانات به آن واکنش نشان نمی‌ دهند؟ چرا افکار عمومی دنیایی که به گربه ‌ها و سگ‌ ها و حتی حیوانات وحشی موجود در جنگل‌ها و بیابان‌ ها دلسوزی می ‌کنند، دلشان برای انسان ‌های بی‌ گناه که در یمن کشته می ‌شوند، به درد نمی آید؟ درست مانند سناریوهای گذشته ‌ای که در فلسطین و لبنان روی داده بود.

علی فضل الله کارشناس حقوق بین ‌الملل در رابطه با ماهیت سلاح‌ های استفاده شده از سوی متجاوزان آمریکایی سعودی بر ضد ملت یمن و تعداد شهدا و مجروحین یمنی در این حوادث و همچنین جنایت‌ هایی که متجاوزان بر ضد ملت یمن انجام داده ‌اند ، می ‌گوید: صحبت از استفاده از سلاح‌ های ممنوعه بین ‌المللی باعث می ‌شود ما وارد این مقوله شویم که آیا واقعاً این تسلیحات در یمن استفاده شده است تا در ادامه به انواع جنایت‌ های مرتکب شده در یمن و بعد مسئولیت‌ های هر یک از این جنایت ‌ها اشاره کنیم. وی می ‌افزاید در این رابطه می ‌توان به گزارش‌ های سازمان ‌های حقوق بشر داخلی و بین ‌المللی معتبر استناد کرد یا کمیته ‌های تحقیق برای بررسی و تهیه اسناد و اثبات استفاده از سلاح‌ های ممنوعه در یمن تشکیل دهیم.

فضل الله از مردم یمن خواست‌ تا تنها به مطالب و تصاویر منتشر شده از سوی رسانه‌ های داخلی و بین ‌المللی در مورد حملات کورکورانه موشکی بسنده نکنند ، چرا که این تصاویر ممکن است به‌ صورت دقیق کمکی برای اثبات نوع تسلیحات استفاده شده از سوی دولت ‌های مهاجم نکرده و آن‌ ها از زیر بار مسئولیت فرار کنند. سازمان ‌های بین‌ المللی حقوقی و انسانی به ویژه سازمان‌ های موجود در داخل یمن باید در مرحله کنونی برای جمع ‌آوری اسناد و مدارک جنایت‌ های انجام شده در ابعاد مختلف از جمله استفاده از سلاح های ممنوعه بین ‌المللی شامل سلاح‌های خوشه ای و دیگر تسلیحات ممنوعه وارد عمل شوند.

این کارشناس مسائل حقوقی تأکید کرد امروز مهم‌ ترین چیز جمع ‌آوری اسناد جنایت ‌هایی است که انجام شده است. این اسناد می ‌تواند شامل تصاویر و رویدادها و اظهاراتی مبنی بر شهادت افراد مختلف باشد. این اسناد می‌ تواند مستندات و ادله ‌ای را تشکیل دهد که مبنای اقامه دعوا در آینده در هر دادگاه بین ‌المللی و داخلی باشد. این اسناد در هر شرایطی حتی در صورتی که دستگاه‌ های قضایی در این رابطه کاری از پیش نبردند، می ‌تواند برای تحریک افکار عمومی و تمرکز بر جنایت‌ های افراد خاص و تصمیم ساز در جریان تجاوز به یمن مانند شاه عربستان سعودی و ولیعهد و جانشین ولیعهد مورد استفاده قرار گیرد.

فضل الله در مورد انواع جنایت‌ های انجام شده در جریان این تجاوز وحشیانه به یمن گفت: در ابتدا جنایت تجاوز به یمن به ‌معنای تجاوز به تمامیت ارضی این کشور انجام شده است، علاوه بر اینکه مجموعه ‌ای از جنایت‌ های ضد انسانی و جنگی در این کشور به وقوع پیوسته است. در هنگام صحبت از موشک باران گسترده و روش مند بر ضد بخش خاصی از ملت یمن یا تمام این ملت می ‌توان از جنایت کشتار جمعی نام برد. این موضوع در توافق ‌نامه‌ ها و معاهدات بین ‌المللی که ماهیت جنایت ‌های مذکور را مشخص می ‌کند ، از جمله اساسنامه روم 1988 قید شده است.

وی در زمینه راهکارهای تحت تعقیب قرار دادن مسئولان تجاوز سعودی آمریکایی به یمن ابراز داشت که مهم‌ ترین راهکارهای پیگرد قضایی مسئولان این جنایت ‌ها، دادگاه جنایی لاهه است. این دادگاه برای تحت پیگرد قرار دادن جنایت‌کاران از 3 طریق وارد عمل می ‌شود، اول اقامه دعوا از سوی یکی از دولت‌ های مرتبط. دوم فعال شدن دادستانی دادگاه به صورت مستقل و سوم تحریک مستقیم شورای امنیت برای اقامه این دعوا.

وی ادامه داد: در شرایط کنونی انتظار نمی‌ رود که شورای امنیت بنا به ملاحظات شناخته‌ شده سیاسی خود وارد عمل شود، بنابراین برای اقامه دعوا بر ضد عربستان سعودی و دولت‌ های متجاوز به یمن، دولت این کشور یا هر دولت مرتبط با این جنایت ها می‌ تواند اثبات کند که در نتیجه این تجاوز متضرر شده است. البته بیشترین احتمال برای تحت پیگرد قرار دادن مسئولان تجاوز به یمن تحرک دادستانی دادگاه بین‌ المللی است.

این کارشناس لبنانی در مورد راهکارهای دیگر تعقیب جنایت‌کاران جنگی در یمن افزود که می‌ توان به دنبال دادگاه ‌های دولت‌ هایی بود که تخصص ‌های بین‌ المللی و منطقه ‌ای برای خود قائل هستند، مانند دادگاه بلژیک. در این صورت هر طرفی که از این حملات متضرر شده باشد، می‌ تواند در این دادگاه اقامه دعوا کند.

شایان ذکر است که بسیاری از سازمان ‌های حقوقی و کمیته‌ های یمنی اسناد و مدارک زیادی از جنایت‌ های تجاوز عربستان سعودی و آمریکا و نتایج این جنایت‌ها در ابعاد انسانی و مادی تهیه کرده اند، از جمله این گزارش‌ ها مدارک تهیه شده از  سوی ائتلاف غیر نظامی رصد جنایت‌ های متجاوزان و اسناد مرکز حقوق و توسعه در یمن در زمینه حملات هوایی و روش ‌ها و میزان قدرت و تخریب آن و همچنین گزارشی ویژه از صدها قربانی غیرنظامی و تخریب منازل مسکونی در نتیجه این تجاوز در منطقه فج عطان است که در 20 آوریل گذشته صورت گرفته و از طریق استفاده از سلاح‌ های ممنوعه بین‌ المللی باعث خسارت‌ های زیادی به ساختمان‌ های دولتی و شرکت‌های تجاری شد.

با تمام این احوال جنایت‌های متجاوزان سعودی- آمریکایی در یمن، خود بیانگر واقعیت‌ها و رسوا کننده عاملان آن و شدت جنایت‌ها و تجاوزهای آن‌ ها است، اما پیگرد قانونی در برابر دادگاه یا تحت تعقیب قرار دادن سیاسی و تبلیغاتی متجاوزان در برابر افکار عمومی امری بسیار پراهمیت است تا ماهیت واقعی قاتلان و مجرمان در طول زمان فراموش نشود. جنایت‌هایی که تمامی عرف دینی و اخلاقی و حقوقی را نادیده گرفته، با گذر زمان از بین نمی‌‌رود و لکه ننگی برای تمامی مشارکت کنندگان در آن از طریق گفتار و رفتار مستقیم و غیرمستقیم باقی خواهد ماند.

منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس